“Coaching is puur mensenwerk.”

Coaching

Coaching is puur mensenwerk. Eigenlijk bepaalt de sporter zelf hoe hij gecoacht wil worden, maar de coach kan vanuit zijn expertise en ervaring aangeven wat er allemaal mogelijk is. Zo ontstaat er een wisselwerking van wensen, verwachtingen, dromen, mogelijkheden, reageren op bedreigingen, focus en planning.


Micro en Macro

In combinatie met judo wordt het nog iets ingewikkelder, een goede judocoach ziet mogelijkheden in een wedstrijd en moet dit in een paar seconden aan zijn judoka duidelijk maken. Bij een goede samenwerking zal de judoka sneller begrijpen wat de coach bedoelt.

De wedstrijd is micro niveau, op meso niveau probeert een coach met een judoka een seizoen te plannen met haalbare doelen en uitdagingen (smart-principe). Hier zijn veel verschillende mogelijkheden, een judoka kan er ook voor kiezen om de opleiding tot judoleraar als hoofddoel te stellen.

Op macro niveau kun je de carrière van een judoka plannen over meerdere jaren. Dit zou moeten gebeuren bij topsporters en is afhankelijk van veel factoren. Ouders spelen hierbij een belangrijke rol en behoren deel te nemen aan de belangrijkste gesprekken. De fysieke en mentale gesteldheid van de atleet is het meest bepalend.

Aanpassen

Coachen is veelzijdig en complex, het succes van een sporter hangt van veel factoren af. Coachen zorgt er voor dat je het maximale eruit haalt en een goede basis legt voor volgende stappen.

De manier waarop coaches werken is meestal persoonlijk. Zonder relatie met de sporter is het moeilijk iets te bereiken. Maar er zijn veel verschillende manieren om te coachen, die vooral bepaald worden door de karakters van coach en sporter.

Een goede coach past zich aan elke sporter aan zonder dat dat ten koste van hem of haar gaat. Hoe beter de samenwerking, hoe beter het resultaat.
Op de foto ziet u 3 bekende Shoganai judoka’s die alle 3 op een andere manier gecoacht worden en daarmee een top resultaat halen.

Workshop Coachen

Hoe je je aanpast en vele andere belangrijke coaching aspecten zijn onderdeel van mijn workshop coachen. In een dagdeel laat ik de deelnemers zelf ontdekken op welk gebied ze zichzelf kunnen verbeteren. Praktijkvoorbeelden zullen vooral over judo gaan, maar deze coach workshop is ook geschikt voor andere sporten. Tussen de 5 en 15 deelnemers is ideaal voor een goede uitwisseling. Vervolg workshop is mogelijk en een aanrader!

Interesse?

Vraag een workshop aan via het aanmeldformulier. Andere vormen zijn ook mogelijk.

Contact